Ulei esential de salvie – proprietati si indicatii

Chiar si numele salviei denota natura influentei sale – tradus din latina, simbolizeaza „mantuirea”. In total, mai mult de sapte sute de specii ale acestei plante se gasesc in natura. Egiptenii si romanii au folosit pe scara larga salvia, considerand-o drept o iarba sacra si magica, protectoare si un remediu pentru infertilitatea feminina.

Ulei esential de salvie caracteristici

Uleiul esential obtinut prin distilarea aburului din ramurile inflorite si frunzele de salvie este transparent si aproape incolor.

Aroma incantatoare, a acestei plante este complet prezenta in ulei, care este afumata, ambra, cu note pronuntate de nuci, nuanta de tutun si aroma balsamica.

Notele proaspete si afumate alcatuiesc partea superioara a aromei, mijlocul este balsamic neexprimat, iar notele inferioare amintesc de semintele de floarea soarelui prajite.

Combinatie cu alte uleiuri

Uleiul curge usor si se amesteca bine cu alti esteri. Geraniul, limeta, lavanda si toate citricele pot fi combinate cu uleiul de salvie.

Se recomanda intotdeauna adaugarea unei picaturi de ulei de limeta in uleiul de salvie – stinge mirosul medical discret, sporind senzatia de prospetime si racoare.

ulei esential de salvie

Ulei esential de salvie – influenta asupra starii emotionale

Este un ulei al maturitatii, intelepciunii, rezistentei si stabilitatii. Inspira decizii ganditoare, actiuni curajoase si succes social.

Inhiba activ obiceiurile distructive si actiunile antisociale. Acesta deschide calea catre cautarea de noi motivatii personale, auto-dezvoltare si auto-exprimare.

Uleiul eteric de salvie restabileste activ aura dupa tradare, inselaciune si adulter.

Prin aroma sa racoritoare, revigoranta, ajuta la ameliorarea tensiunii si la eliminarea simptomelor conditiilor depresive.

carturesti.ro

Proprietati de vindecare

Are efecte imunomodulatoare, sedative, antiseptice, bactericide, antiinflamatorii, cicatrizante, tonice, expectorante, pot fi folosite ca anestezic si amelioreaza spasmele.

In tara noastra, salvia este folosita in mod traditional pentru a trata toate bolile gatului si cavitatii bucale, inclusiv pentru a restabili vocea, dar are un spectru de actiune mult mai larg.

Acest eter contribuie la normalizarea sistemului cardiovascular, creste eficienta – atat fizica cat si mentala datorita activarii sistemului nervos central. Uleiul de salvie este un excelent adaptogen, regulator de hormoni.

Uleiul de salvie, de asemenea, un efect bun asupra digestiei. Acest ulei trebuie utilizat pentru toate bolile respiratorii complicate, astenie, infectii genito-urinare, raceli, ateroscleroza si gastrita.

Proprietati cosmetologice

Acesta este un instrument excelent pentru imbogatirea produselor pentru tenul gras si matur, netezind bine ridurile. Este un agent natural de dezodorizare, potrivit pentru cei cu parul gras.

Uleiul de salvie poate fi utilizat pentru a trata rani mici, taieturi, arsuri, dermatite, eczeme si psoriazis.

mondris.ro

Ulei de salvie – Contraindicatii

Aplicat exclusiv ca instrument extern. Atunci cand se aplica pe piele, reactia este, in majoritatea cazurilor, neutra. Uneori, salvia provoaca roseata si arsura, dar practic nu exista reactie alergica.

Trebuie sa se utilizeze prudenta in caz de hipertensiune arteriala, tulburari de somn si excitare emotionala, iar femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa refuze sa o foloseasca.

Metode de utilizare si dozare

Aplicati ulei de salvie prin toate metodele cunoscute in aromaterapie:

  • Pentru un aroma-talisman personal, este suficient sa picurati 1 sau 2 picaturi, iar pentru inhalare – inspirati uleiul direct din sticla nu mai mult de 4 minute.
  • Pentru procedurile fierbinti (inhalare, bai cu aroma si saune), vor fi suficiente 2 picaturi de salvie.
  • Pentru a trata problemele pielii si pentru incalzirea compreselor, adaugati aproximativ 10 picaturi de ulei esential pentru fiecare jumatate de pahar de apa pentru aplicatii.
  • Pentru lotiuni si comprese reci, acesta trebuie dizolvat nu in apa, ci in uleiul de baza, crescand doza pana la 15 picaturi.
  • Pentru a va imbogati produsele cosmetice preferate, pentru fiecare 15 grame de baza adaugati 3 picaturi din acest eter.
  • Pentru gargara – la un pahar cu apa calda, adaugati o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, multa miere si 4 picaturi de salvie.
  • Pentru aromatizarea spatiilor, inclusiv in scopuri preventive pentru raceala sau gripa, vor fi suficiente 3 picaturi de ulei pentru fiecare 15 metri patrati ai camerei.

Ulei esential de salvie in ginecologie

Planta contine fitohormoni care stimuleaza functionarea glandelor sexuale. Uleiul de salvie pentru femei, este util prin faptul ca are un efect puternic asupra sistemului reproductiv, normalizeaza hormonii si ciclul menstrual. Baile aromatice sunt utile, pentru care se adauga 6-7 picaturi in apa. Puteti amesteca uleiul de baza cu eter in cantitate de 1 picatura la 1 ml. Masati amestecul pe abdomen si partea inferioara a spatelui.

Ulei de salvie pentru bronsita

Planta are efect dezinfectant, antiinflamator si vindecator. In bolile bronhiilor, se recomanda efectuarea inhalatiilor, care dupa prima procedura dau un rezultat bun. Este important sa stiti cum sa folositi corect uleiul de salvie:

  • Puneti un litru de apa la fiert, lasati-l sa se raceasca usor si adaugati cateva picaturi de ulei esential de salvie.
  • Dupa aceea, trebuie sa va acoperiti capul cu un prosop si sa respirati peste vaporii aromatici. In bolile bronhiilor, este necesar sa inhalati vaporii pe gura si sa expirati prin nas.
  • Durata procedurii este de 10-15 minute. Pentru tratament, cursul ar trebui sa includa 5-15 sesiuni si ar trebui sa se axeze pe bunastarea ta.

Ulei de salvie in produse cosmetice

In scopuri cosmetice, sunt utilizate diferite uleiuri, care au o gama larga de proprietati benefice. Uleiul esential de salvie este inclus in produse de ingrijire a pielii si a parului. Cu acesta, puteti imbunatati starea unghiilor si puteti scapa de diverse defecte cosmetice. Este important sa luam in considerare faptul ca, la unele persoane, eterul poate provoca alergii, deci faceti un test inainte de utilizare externa.

ulei de salvie beneficii

Ulei esential de salvie pentru fata

Pentru frumusetea pielii si pentru a scapa de posibile defecte, se recomanda utilizarea uleiului de salvie. Aceasta ajuta sa faca fata ridurilor mici, are un efect de vindecare, favorizand regenerarea tesuturilor si face fata efectiv unor eruptii cutanate, amelioreaza inflamatiile. Il puteti utiliza la urmatoarele proceduri:

1.Ulei de salvie – Masca contra acnee. Se amesteca 2 linguri de mere fierte, o lingura mica de suc de lamaie si 5 picaturi de salvie si rozmarin. Aplicati acest amestec omogen pe fata, tineti timp de jumatate de ora.

2.Pentru a utiliza ulei de salvie contra riduri, trebuie sa amestecati 1 lingura de salvie, musetel si lavanda. Se toarna in apa fierbinte pentru a face o masa de consistenta, precum smantana. Infuzati pana se raceste si adaugati 6 picaturi de ulei de salvie. Aplicati amestecul timp de 15 minute.

Ulei esential de salvie pentru unghii

Daca pielea de pe maini a devenit uscata si aspra, iar unghiile se exfoliaza si se observa alte probleme, atunci se recomanda utilizarea remediilor naturiste. Uleiul esential de salvie in cosmetologie, este folosit la diferite masti sau aplica cateva picaturi pe cuticula unghiei si maseaza. Cu o utilizare frecventa, puteti observa cum pielea devine matasoasa si moale, iar unghiile sunt puternice si stralucitoare.

Articolele de pe acest site au rol informativ! Daca aveti o problema de ordin medical, va rugam sa va adresati unui specialist!

Comentariile sunt închise.