Ulei esential de lavanda: compozitie, proprietati utile si aplicare

Astazi, uleiul esential de lavanda este unul dintre cele mai populare din lume. Aroma incredibila a plantei poate provoca sentimente complet contradictorii, aroma ei dulce infatiseaza siruri lungi de flori purpuriu-albastrui sub soarele Frantei. Aroma plantei, poate oferi mult mai mult decat ar putea parea la prima vedere.

Despre lavanda

Lavanda este un arbust vesnic verde, a carui inaltime poate varia de la 30 la 80 cm, uneori ating 1,5 m. Lastarii sai sunt vopsiti in tonuri de argint-verde. Planta infloreste la mijlocul lunii iunie, partea superioara a tulpinii este acoperita cu flori mici albe, liliac si violet, cu o aroma bogata.

Lavanda a fost folosita activ de vechii romani, greci si persani. Cu ea, fumigau incaperile in timpul epidemiilor, se spalau cu apa si decoct de ierburi, faceau paturile si lenjeria parfumata. In Europa, au aflat despre planta din secolul XIII, initial a fost plantata in gradinile persoanelor nobile si dupa, a inceput sa fie folosita activ in medicina si parfumerie.

camp de lavanda

Ulei esential de lavanda: proprietati

Produsul are o gama larga de efecte benefice:

  • Are un efect de drenaj limfatic excelent, datorita caruia stimuleaza activitatea circulatiei cerebrale si a sistemului cardiovascular si imbunatateste, de asemenea, microcircularea sangelui;
  • Calmant – amelioreaza eficient spasmul muscular, este utilizat pentru afectiuni asemanatoare nevrozei si insomnie persistenta;
  • Intareste sistemul imunitar, este utilizat pentru lipsa de forta si capacitatea de lucru redusa, sindromul de oboseala cronica;
  • Dezinfectarea si aromatizarea aerului a patului/lenjeriei;
  • Parfumul de lavanda este folosit in mod activ pentru a speria moliile si tantarii;
  • Amelioreaza durerile musculare;
  • Efect antihipertensiv;
  • Imbunatateste memoria, concentrarea;
  • Normalizeaza nivelurile hormonale;
  • Proprietate regenerativa;
  • Antidepresiv;
  • Are un efect expectorant;
  • Restabileste integumentele si ajuta impotriva acneei;
  • Imbunatateste starea pielii cu psoriazis si eczeme;
  • Amelioreaza durerile de cap;
  • Incetineste imbatranirea corpului.

De asemenea, uleiul de lavanda are urmatorul efect:

  • bactericid;
  • antiseptic;
  • analgezic;
  • antioxidant;
  • adaptogen.

Utilizarea uleiului de lavanda

Produsul este folosit nu numai in scop terapeutic, ci este utilizat pe scara larga in viata de zi cu zi si in cosmetologie. Sapunurile, parfumurile, scrub-urile, mastile si multe alte produse sunt foarte respectate de milioane de fani ai acestui produs natural.

Cu ajutorul sau, se rezolva destul de multe probleme din gospodarie, se adauga la spalat in detergenti.

  • intern – 2-3 picaturi cu o lingura de gem, miere de albine sau ulei de masline;
  • medalioane aromatice – 2-3 picaturi pe medalion;
  • comprese – picurati pana la 5 picaturi de produs pe un servetel si aplicati pe focul inflamatiei timp de 15 minute;
  • masaj – 5 picaturi de ulei la 10 g de transport, se aplica timp de 10 minute;
  • baie – 4-7 picaturi, stati in apa timp de 20 de minute;
  • inhalare – 3-4 picaturi, durata procedurii nu este mai mare de 5 minute;
    aparat de aromaterapie – 5-7 picaturi.

Ulei esential de lavanda – Utilizare in medicina

Gama de utilizare este destul de larga, toate proprietatile pozitive nu pot fi listate. Acest produs de origine organica serveste ca un analog mai eficient si mai rentabil al unui numar mare de tablete.

  • Pentru a imbunatati circulatia sangelui. Aceasta proprietate a produsului este utilizata activ pentru a reduce tensiunea arteriala ridicata in hipertensiune;
  • In inflamatia vezicii urinare. Uleiul esential de lavanda are un efect diuretic, opreste manifestarile proceselor inflamatorii ale vezicii urinare si amelioreaza spasmele;
  • Pentru bolile respiratorii. Datorita unui produs de origine naturala, este posibila ameliorarea simptomelor racelilor, de exemplu, laringita, amigdalita, bronsita, dureri in gat, nas curgator, tuse in gripa si raceli. Il puteti folosi sub forma de inhalare sau pentru masaj pe spate, piept si gat;
  • Componentele active ale uleiului stimuleaza activitatea intestinala, producerea sucului gastric si a bilei, ajuta la dureri in abdomen, diaree, varsaturi, colici, flatulenta si indigestie;
  • Tratamentul diferitelor boli de piele. Riduri, eczeme, psoriazis, acnee – cu ajutorul uleiului puteti rezolva toate aceste probleme. De asemenea, accelereaza procesele de regenerare a pielii si cicatrizarea arsurilor si ranilor. Amelioreaza umflarea, roseata, mancarimea si iritarea dupa muscaturile insectelor;
  • Pentru a alina durerea. Cu ajutorul acestui ulei, este posibil sa ameliorati tensiunea si inflamatia musculara, durerile articulare cu entorse si reumatism, sau simple dureri de spate. Pentru un efect analgezic, este suficient sa faci un masaj simplu cu uleiuri esentiale pe zonele afectate ale corpului. Uleiul de lavanda este unul dintre putinele care pot fi utilizate pe piele in forma sa, nediluat.

Poate ca cea mai frecventa utilizare a uleiului esential este utilizarea lui in tulburarile de somn, boli asociate cu tulburari nervoase, anxietate si depresie.

Uleiul relaxeaza perfect, calmeaza si elimina manifestarile simptomatice cauzate de un dezechilibru in functionarea sistemului nervos. Uleiul esential poate fi utilizat in diferite moduri: pentru masaj, aprinderea lampii cu aroma sau pentru a face baie.

ulei esential de lavanda

Ulei esential de lavanda pentru par

Uleiul de lavanda este utilizat activ in lupta impotriva paduchilor. Poate ucide nu numai adultii, ci si ouale lor.

Numeroase studii au aratat ca utilizarea uleiului este extrem de eficienta in alopecie (caderea locala a parului), previne caderea parului si stimuleaza cresterea sa.

  • Imbunatateste circulatia sangelui scalpului;
  • Hidrateaza scalpul;
  • Hraneste parul;
  • Are un efect antiseptic puternic si este utilizat pentru a trata mancarimea si uscarea scalpului, a bolilor bacteriene si fungice;
  • Pentru a stimula cresterea parului, puteti face regulat un masaj bland cu ulei, adaugand cateva picaturi pe maini. Dar cea mai eficienta este pieptanarea cu lavanda.

Ulei de lavanda pentru fata si piele

In vanzare, exista o selectie foarte mare de produse cosmetice cu extract de lavanda. Esteticienii sunt foarte iubitori de aceasta planta, este utilizata activ nu numai pentru fabricarea sampoanelor si gelurilor.

Lavanda este excelenta pentru piele, deoarece are proprietati antioxidante, iar acest lucru indica o incetinire a procesului de imbatranire cu utilizarea regulata. Planta creste tonul pielii si imbunatateste tenul.

Uleiul este folosit si pentru a preveni aparitia petelor de varsta pe piele. Se combina cu uleiuri de smirna si se utilizeaza dimineata sau seara.

Utilizare casnica

In viata de zi cu zi, uleiul de lavanda este folosit nu mai putin – de la agenti de parfumare la detergenti si agenti de curatare.

Un produs simplu de curatare cu extract de lavanda poate fi preparat acasa in doar cateva minute. Este suficient sa diluati cu apa cateva picaturi de produs.

Folosind un astfel de instrument, va fi posibila obtinerea nu numai a curateniei in casa, cu o aroma placuta, ci si a speria toti oaspetii neinvitati: molii, muste si tantari.

De asemenea, poate fi preparat un odorizant non-toxic. Adaugati apa si cateva picaturi de ulei in recipient de tip spray, amestecati bine si pulverizati in casa. Aceasta aroma este deosebit de benefica in dormitor.

Servetelele pre-inmuiate cu ulei se recomanda sa fie asezate pe rafturile dulapurilor pentru a proteja lucrurile de molii.

Ulei de lavanda – Contraindicatii

Important! Uleiul de lavanda este strict interzis sa fie utilizat simultan cu tratamentul medicamentelor cu iod si chimioterapie!

Articolele de pe acest site au rol informativ! Daca aveti o problema de ordin medical, va rugam sa va adresati unui specialist!