ulei de cocos

Ulei de cocos: beneficii, proprietăți, mod de utilizare

În mintea noastră, s-a stabilit stereotipul că uleiul de cocos este exclusiv un produs cosmetic. Această credință s-a dovedit a fi greșită. Uleiul de cocos are proprietăți culinare și medicinale valoroase. După ce veți citi acest articol, veți cumpăra cu siguranță acest produs uimitor și util.

Ce este uleiul de cocos și cum arată?

Uleiul de cocos este obtinut din pulpa de cocos uscată. Se separă de coajă, se curăță, se zdrobește. Pulpa preparată este prelucrată prin presare la cald sau presare la rece. Prima tehnologie este folosită foarte des, dar doar presarea la rece oferă o valoare biologică și nutritivă ridicată a uleiului de cocos.

Uleiul de cocos are o aroma specifică – dulce și delicată, cu note ușoare de nucă. Sub formă lichidă, produsul are o culoare galben deschis. Pe măsură ce temperatura crește, consistența și culoarea uleiului se schimbă. Iar la 24°C produsul devine dens, alb, ca grăsimea. Creșterea temperaturii uleiului de cocos eliberează toate proprietățile valoroase.

Diferența dintre uleiul de cocos și alte tipuri de uleiuri

Spre deosebire de uleiul de floarea soarelui sau de măsline, uleiul de cocos este versatil. Este mult mai bogat în grăsimi saturate, trigliceride cu lanț mediu.

Datorita structurii speciale, aceste molecule sunt complet descompuse și asigură organismului energie fără riscul de a fi depozitat ca grăsime.

Colagen-Lichid-Hidrolizat-Tip-2-pentru-Articulatii-Cartilagii-Ligamente-Tendoane

În uleiurile vegetale (măsline, floarea soarelui), atunci când sunt încălzite, vitaminele și compușii biochimici valoroși sunt distruși. Uleiul de cocos are un punct de fierbere apropiat de 230 °C, astfel încât toate substanțele benefice sunt păstrate după tratarea termică.

Ulei de cocos beneficii

Substanțele active conținute în uleiul de cocos îl fac extrem de benefic pentru oameni. Utilizarea regulată externă sau internă a produsului garantează:

  • Suprimarea simptomelor de inflamație.
  • Acțiune antibacteriană.
  • Restaurarea țesuturilor deteriorate.
  • Întinerirea corpului.
  • Stimularea creșterii părului.
  • Normalizează funcțiile sistemului cardiovascular.
  • Restabilește metabolismul general.
  • Vindecarea membranei mucoase a tractului gastrointestinal.
  • Regenerarea celulelor măduvei spinării și creierului.
  • Creșterea imunității.
  • Restaurarea parului.
  • Eliminarea mătreții.
  • Hidratează și catifelează pielea.
  • Protecție împotriva razelor UV.
  • Întărirea dinților.
  • Îmbunătățirea țesuturilor parodontale.

Compoziţie

  • Acid lauric (49%) – combate infecțiile fungice, bacteriene și virale, participă la sinteza colagenului, vindecă flora intestinală.
  • Acid miristic (8%) – promovează refacerea celulelor deteriorate ale membranelor mucoase, sporește efectul antibacterian al medicamentelor, activează rezistența celulelor împotriva factorilor adversi.
  • Acidul palmitic (8%) este un produs natural pentru om încă din momentul nașterii, deoarece este prezent în cantități mari în laptele matern. Este necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală a celulelor organelor interne.
  • Acidul capric (7%) – suprimă procesul inflamator, are efecte antibacteriene și antifungice.
  • Acid caprilic (8%) – vindecă pielea, întărește vasele de sânge, contracarează infecțiile sistemului digestiv și urinar.
  • Acid oleic (6%) – are o proprietate hipotensivă, protejează vasele de sânge de formarea plăcilor de colesterol.
  • Acid linoleic (2%) – favorizează creșterea fibrelor musculare, întărește sistemul imunitar, ajută la păstrarea tinereții, suprimă reacțiile alergice.
  • Acid stearic (2%).

Există dovezi ale efectelor negative ale acizilor grași saturati asupra organismului. De fapt acizii grași saturați de origine animală afectează negativ inima și vasele de sânge. Compușii vegetali nu reprezintă o amenințare pentru corpul uman.

ulei de cocos aplicatii

10 beneficii pentru sănătate ale uleiului de cocos

Puțini oameni știu că uleiul de cocos și-a găsit o aplicare largă în diverse domenii ale medicinei datorită capacității sale de a influența sistemele interne ale organismului. Să vorbim despre cele mai unice dintre ele.

1. Îmbunătățește sănătatea inimii

În țările în care nuca de cocos este un aliment obișnuit pe masă, există un nivel scăzut de boli de inimă asociate cu malnutriția miocardului. Studiile au arătat că atunci când se consumă nuci de cocos într-o cantitate egală cu 60% din caloriile zilnice, probabilitatea apariției unor tulburări cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral, este redusă semnificativ.

2. Ajută la arderea grăsimilor

Obezitatea a devenit rampantă – peste 25% din populația lumii suferă de ea. Problema constă în consumul de alimente bogate în calorii și efectul acestora asupra proceselor metabolice și hormonale. Grăsimea viscerală (abdominală) învăluie organele interne, ceea ce le afectează funcția.

Uleiul de cocos conține un anumit tip de trigliceride biochimice, cu lanț mediu, care ajută la transformarea caloriilor în energie necesară organismului.

Potrivit studiilor, 15 până la 30 g de ulei de cocos măresc producția de energie din depozitele de grăsime pe zi cu peste 5%. Efectul se explică prin prezența acidului lauric, care reprezintă 49% din compoziția totală a produsului [studiu].

În cursul cercetărilor medicale, s-a dovedit că pentru a reduce circumferința taliei, este suficient să luați 30 ml de ulei de cocos pe zi. La bărbați, s-a observat o scădere a taliei cu aproape 3 cm după o administrare de 4 săptămâni a produsului.

Dar prea mult produs și utilizarea necorespunzătoare poate duce la rezultatul opus!

3. Efect antibacterian, antiviral și antifungic

Acidul lauric, care reprezintă aproape jumătate din cantitatea totală de ulei de cocos, reacționează cu enzimele din organism și este transformat în monolaurină. Monolaurina este un imunostimulant puternic cu proprietăți antibacteriene. Inhibă creșterea bacteriilor, virușilor, ciupercilor și drojdiilor.

Studiile de laborator indică faptul că acidul lauric este eficient împotriva Staphylococcus aureus (agentul cauzator al infecțiilor cu stafilococ) și Candida albicans.

Datele preliminare privind utilizarea uleiului de cocos ca apă de gură indică faptul că produsul îmbunătățește starea mucoaselor și a țesuturilor parodontale.

Pentru a obține un efect antibacterian pronunțat, este mai bine să alegeți uleiul de cocos virgin.

4. Suprimă foamea

Trigliceridele cu lanț mediu pot suprima foamea. Odată cu utilizarea uleiului de cocos are loc asimilarea grăsimilor vegetale și reglarea apetitului. Un mic studiu pe 6 bărbați sănătoși a arătat că consumul mai multor trigliceride cu lanț mediu a dus la absorbția mai puține calorii.

5. Activitate anticonvulsivantă

Efectul terapeutic al dietei ketogenice a fost dovedit la copiii cu epilepsie rezistentă la medicamente. Baza nutriției terapeutice este utilizarea unei cantități mari de grăsimi și a unei cantități mai mici de carbohidrați. Când urmează o dietă ketogenă, există o scădere a frecvenței crizelor epileptice convulsive la copiii care nu primesc efectul dorit de la administrarea medicamentelor. Studiul acestui fenomen este în curs de desfășurare. S-a stabilit că consumul crescut de grăsimi și consumul redus de carbohidrați contribuie la creșterea nivelului de cetone în sângele circulant.

Trigliceridele cu lanț mediu sunt eliberate din uleiul de cocos și transformate în cetone în ficat. Cetoza indusă de dieta keto ajută la îmbunătățirea stării pacienților cu epilepsie.

6. Colesterolul bun (HDL)

Grăsimile saturate, pe care le conține uleiul de cocos, au capacitatea de a crește nivelul HDL și de a transforma colesterolul „rău” (LDL) într-o formă mai puțin periculoasă pentru organism.

7. Îmbunătățește funcția creierului în boala Alzheimer

Principala cauză a demenței la vârstnici este boala Alzheimer. Starea patologică afectează capacitatea celulelor creierului de a absorbi glucoza și de a genera energia necesară. Cetonele, care se formează la consumul de ulei de cocos, furnizează energie celulelor cerebrale deteriorate, suprimă simptomele bolii Alzheimer.

8. Îmbunătățește calitatea țesutului muscular

Majoritatea produselor de nutriție sportivă conțin ulei de cocos. Toate aceleași grăsimi saturate contribuie la creșterea masei musculare. În timpul antrenamentului, se eliberează energie, ceea ce crește semnificativ rezistența fizică, ajută sportivul să lucreze cu greutăți mari. În același timp, compușii biochimici sunt absorbiți în fibrele musculare, oferindu-le nutriție, elasticitate și densitate.

Consumul regulat a 1-2 linguri de ulei de cocos ajută la obținerea masei musculare dorite.

9. Promovează sănătatea oaselor și articulațiilor

Substanțele active bogate în ulei de cocos au un efect antioxidant și antiinflamator pronunțat. Utilizarea externă și internă a produsului pentru artrită ajută la eliminarea durerii, inhibă sinteza citokinelor pro-sare și îmbunătățește mobilitatea articulațiilor.

Acizii grași saturați din uleiul de cocos refac mucoasa intestinală. Acest lucru este direct legat de îmbunătățirea absorbției oligoelementelor care afectează densitatea și mineralizarea țesutului osos. O analiză a datelor de la pacienții cu osteoporoză a arătat că adăugarea uleiului de cocos în dieta zilnică previne pierderea osoasă.

10. Protejează ficatul

Introducerea uleiului de cocos în dietă este o parte obligatorie a tratamentului complex al bolilor hepatice. Substanțele vegetale de nucă de cocos opresc procesul inflamator, reînnoiesc structura hepatocitelor. Grăsimile din uleiul de cocos nu duc la boli ale ficatului gras. În scopuri terapeutice, este suficient să luați 1 lingură de produs pe zi. Utilizarea regulată a uleiului de cocos asigură neutralizarea radicalilor liberi, a toxinelor, a produselor de descompunere a etanolului.

 

ulei de cocos bio

Beneficii pentru femei

Utilizarea uleiului de cocos stabilizează nivelul hormonilor, ceea ce contribuie foarte mult la concepție. În timpul alăptării, îmbunătățește calitatea laptelui matern, stimulează imunitatea copilului.

În timpul sarcinii, utilizarea externă a uleiului previne apariția vergeturilor pe pielea abdomenului, pieptului și coapselor. Uleiul de cocos este un remediu care ajută femeia să-și mențină frumusețea și tinerețea la orice vârstă.

Acidul lauric, care se găsește în cantități mari în uleiul de cocos, are un efect pozitiv asupra stării hormonale. Studiile medicale au arătat că uleiul de cocos ameliorează simptomele menopauzei și crește nivelul de estrogen din sânge.

Beneficii pentru bărbați

Uleiul de cocos este recomandat bărbaților care au deficit de testosteron. Stimulează sinteza principalului hormon masculin, îmbunătățește calitatea spermei și contribuie la implementarea funcției de reproducere.

Produsul este recomandat bărbaților angajați în muncă fizică grea, ducând un stil de viață sportiv. Grăsimile saturate vegetale îmbunătățesc starea mușchilor, întăresc inima, măresc rezistența și oferă corpului masculin energia necesară.

Aplicarea și utilizarea uleiului de cocos

Utilizarea externă a uleiului de cocos are un efect pozitiv într-o varietate de situații:

  • Pentru a elimina vânătăile, se aplică puțin ulei de cocos pe piele. După 3-5 minute, umflarea și roșeața vor dispărea, semnalând începutul vindecării.
  • Munca neglijentă a dus la răni și abraziuni? – unge-le cu ulei de cocos. Formează o peliculă protectoare pe suprafața plăgii, accelerează procesul de regenerare a pielii.
  • În caz de arsuri, uleiul de cocos se aplică cât mai rapid pe pielea afectată. Tratamentul regulat, zilnic al arsurilor promovează vindecarea rapidă a pielii, fără cicatrici.
  • După mușcăturile de insecte, uleiul de cocos elimină arsurile, mâncărimile pielii.
  • Buzele crăpate se ung cu ulei de cocos pentru a se vindeca și a se înmuia.
  • Pentru dermatita seboreică la bebeluși, ungerea zilnică a scalpului cu 1 linguriță de ulei de cocos va ajuta. Ca urmare, capul va fi curățat de solzi, iar bebelușul nu va mai fi supărat din cauza mâncărimii.
  • În loc de deodorant – frecarea uleiului de cocos în pielea axilelor va ajuta.
  • Pentru a preveni iritația de scutec la bebeluși, aplicați puțin ulei de cocos înainte de a pune scutecul.
  • Uleiul de cocos ajută pentru sfârcurile crăpate, o problemă cu care se confruntă fiecare femeie în timpul alăptării. Ungeți pielea delicată cu ulei de cocos. Acesta va asigura vindecarea rapidă a leziunilor pielii și nu va dăuna copilului.
  • Intimitatea fără disconfort este garantată atunci cand se foloseste uleiul de cocos ca lubrifiant. Este important de reținut aici că produsul nu este compatibil cu latexul.
  • Utilizarea uleiului de cocos ca bază de masaj oferă efectul terapeutic maxim.
  • Ștergerea feței cu ulei de cocos asigură curățarea porilor, normalizarea glandelor sebacee.
  • Ungerea feței facilitează bărbieritul bărbaților, protejează împotriva tăieturilor.
  • Pentru otita externa, combină puțin ulei de cocos și ulei de usturoi și picură în ureche. Urmând regimul de instilare de 2-3 ori pe zi, vei scăpa de otită în câteva zile.
  • Pentru tuse și dureri de gât, adăugați 1 linguriță de ulei de cocos în ceai.

Rețete ulei de cocos

tratament anticadere par

Pentru păr

Efectul benefic al uleiului de cocos asupra părului este cunoscut încă din India și China antică. Au folosit nucile de cocos pentru a hidrata, hrăni și menține părul sănătos. Dacă nu doriți să utilizați produse de îngrijire a pielii complexe din punct de vedere chimic, iată cele mai bune rețete pe bază de ulei de cocos.

Hrănirea profundă este importantă pentru sănătatea părului, așa că uleiul de cocos poate fi folosit ca o mască bogată:

  • Frecați 1 linguriță de ulei în palme.
  • Aplicați uniform pe păr.
  • Pieptănați-vă părul și strângeți-vă părul într-un coc liber.
  • Pune-ți o cască de duș și mergi la culcare.
  • Spălați-vă părul dimineața cu șamponul preferat.

Îngrijirea completă spa a părului este posibilă acasă. Puteți hidrata, hrăni părul cu substanțe valoroase, după cum urmează:

  • Se încălzește 3-5 linguri de ulei de cocos până devine lichid.
  • Adăugați 20 de picături de ulei de rozmarin.
  • Frecați compoziția în scalp și distribuiți pe toată lungimea părului.
  • Înfășurați-vă capul cu polietilenă, apoi cu un prosop cald.
  • După o oră, spălați-vă părul în mod obișnuit.

Persoanele cu păr creț se plâng de incapacitatea de a pune buclele în ordine. Uleiul de cocos vine în ajutor. Oferă părului netezime și strălucire. Pentru a îmblânzi buclele nedisciplinate, frecați puțin ulei de cocos în palme și treceți prin toată lungimea părului. Este suficient să folosiți un volum de ulei nu mai mult decât un bob de mazăre. Aceeași metodă va da o strălucire deosebită părului întunecat.

În lupta împotriva mătreții, toate mijloacele sunt bune, dar nu experimentați – folosiți imediat uleiul de cocos. Va curăța capul de solzi albi, va calma pielea inflamată, va elimina mâncărimea și descuamarea. Reteta este foarte simpla:

  • Încinge 3 linguri de ulei de cocos la foc mic până devine lichid.
  • Frecați uleiul topit în scalp.
  • Pune-ți o cască de duș, încălzi-ți capul cu un prosop sau o eșarfă.
  • După 30-40 de minute, spălați-vă părul ca de obicei.

Utilizarea regulată a uleiului de cocos în îngrijirea părului este garantată pentru a scăpa de vârfurile despicate, pentru a întări foliculii de păr, pentru a oferi buclelor strălucire și putere.

Pentru pielea feței

Uleiul de cocos este tratamentul facial perfect pe timp de noapte. Aplicarea produsului pe piele înainte de a merge la culcare asigură hidratarea completă, nutriția și păstrarea tinereții. Cu toate acestea, cu ajutorul uleiului de cocos, îți poți curăța calitativ fața de impuritățile acumulate în timpul zilei. Pentru a face acest lucru, frecați o cantitate mică de ulei în piele cu mișcări ușoare de masaj, apoi îndepărtați resturile de produs cu o loțiune potrivită tipului de ten.

Dacă suferiți de erupții cutanate faciale care sunt însoțite de inflamație și roșeață a pielii, utilizați o rețetă simplă:

  • Luați părți egale de ulei de cocos, turmeric, suc de lămâie și miere.
  • Se amestecă bine toate ingredientele.
  • Aplicați pe fața curățată cu mișcări ușoare de atingere.
  • Păstrați masca timp de 15 minute.
  • Clătiți cu apă rece.

Uleiul de cocos este potrivit pentru demachierea zilnică. Poate elimina chiar și rimelul rezistent la apă. Pentru a vă curăța fața de machiaj, aplicați ulei de cocos pe un disc de bumbac și ștergeți ușor fața. Compușii grași activi îndepărtează machiajul în timp ce hidratează și hrănesc pielea.

Pentru buze

Buzele necesită o îngrijire blândă specială, care le va oferi tinerețe și suculenta. Pe cât posibil, aceste cerințe sunt îndeplinite prin proceduri de îngrijire cu ulei de cocos.

Pentru a avea mereu la indemana un produs de ingrijire, pregateste un balsam pe baza de ulei de cocos. Vei avea nevoie:

  • 2 linguri de ulei de cocos.
  • 2 linguri de ceară de albine sub formă naturală sau granulată.
  • 2 picături de ulei esențial de scorțișoară sau altul.

Pune un pahar cu apă într-o baie de apă care conține ceară și ulei de cocos. Se încălzește recipientul până când toate ingredientele se topesc. Turnați ingredientele topite în borcane mici, adăugați uleiul esențial și amestecați. Puteți folosi cutii de ruj goale. Dă compoziția la frigider și folosește cu plăcere în orice perioadă a anului.

Apă de gură

Clătirea gurii cu ulei de cocos ajută la eliminarea bacteriilor patogene din membrana mucoasă a gingiilor, obrajilor și limbii. Pentru procedură, ar trebui să luați 1-2 linguri de ulei de cocos în gură și să faceți mișcări, ca atunci când vă clătiți cu apă, până când produsul devine alb lăptos. Timpul aproximativ de păstrare este de 10-15 minute. După aceea, uleiul este scuipat și gura este clătită cu apă.

Albirea dinților

Uleiul de cocos cald este folosit pentru albirea dinților. Placa, care distorsionează culoarea smalțului dinților, se bazează pe compuși grași specifici. Când interacționează cu uleiul de cocos încălzit, unele lipide sunt atrase de altele. Utilizarea sistematică a uleiului de cocos vă permite să albiți smalțul dinților cu 2-3 nivele. Pentru a accelera efectul, adăugați ulei esențial de lămâie.

Prăjirea cu ulei de cocos: argumente pro și contra

Beneficiile uleiului de cocos la prăjit sau orice alt tip de tratament termic sunt evidente – are un „punct de fum” ridicat. Această limită pentru grăsimea vegetală de cocos este de peste 200°C. Nu este posibil să se realizeze încălzirea vaselor la astfel de temperaturi în mod tradițional acasă, ceea ce înseamnă că nu sunt eliberați compuși toxici periculoși, aldehidele.

Efecte secundare ale consumului de ulei de cocos

Uleiul de cocos este unic prin faptul că practic nu provoacă efecte secundare. Sub rezerva dozei recomandate – nu mai mult de 4 linguri pe zi – organismul nu suferă de stres negativ.

Utilizarea uleiului de cocos este contraindicată persoanelor cu intoleranță individuală, boli ale pancreasului și vezicii biliare. Grăsimile vegetale pot acționa ca provocatori de exacerbare a proceselor cronice.

De unde să cumpăr ulei de cocos?

Uleiul de cocos cosmetic este disponibil în magazinele specializate și în lanțurile de farmacii. Este important de reținut că este utilizat exclusiv extern. Pentru consum, alege ulei de cocos presat la rece. Produsul este disponibil în supermarketuri și magazine naturiste.


Alătură-te grupului Tratamente naturiste – Medicina pentru trup si suflet, unde vorbim despre probleme de sănătate și nutriție, aici poți primi mai ușor răspuns la întrebarea ta!

Articolele de pe acest site au rol informativ! Daca aveti o problema de ordin medical, va rugam sa va adresati unui specialist!

 


Dacă apreciezi activitatea noastră, contribuie la existența site-ului SuntMamica.com – paypal.me/SuntMamica

Mulțumim!