despre alergii

Alergii: Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Alergia este o stare a organismului în care sistemul imunitar vede o amenințare în substanțele care de fapt nu reprezintă un pericol pentru oameni. Sistemul imunitar le consideră antigeni, așa că începe să producă anticorpi împotriva lor. În această perioadă, o persoană începe să simtă că organismul luptă cu boala, care se manifestă prin simptome neplăcute.

În realitate, nu există agenți patogeni reali. O astfel de sensibilitate crescută a organismului la anumite substanțe (alergeni) se numește alergie.

Simptome și semne

Reacțiile alergice pot varia în intensitate de la ușoare la severe. Mai mult, în funcție de alergen, o persoană poate prezenta simptome diferite.

Simptome principale:

  • Alergie la animale. La contactul cu animalele de companie, ochii devin roșii și lacrimile curg, curge nasul sau apare tuse uscată. Alergiile la pisici și câini pot provoca, de asemenea, roșeață și mâncărime ale pielii;
  • Alergie la mancare. Provoacă înroșirea și îngroșarea pielii, care sunt însoțite de mâncărime. Uneori există conjunctivită sau secreții nazale. Alergia pe piele se manifestă sub formă de dermatită. Atunci când inhalați vapori sau particule de alergeni, sistemul respirator este afectat;
  • Alergie la flori. Polenul provoacă rinită alergică, conjunctivită, respirație șuierătoare și tuse uscată, mâncărime la nivelul limbii și gurii;
  • Alergie la medicamente. Se poate manifesta prin urticarie, crize de astm bronsic, dermatita alergica, edem Quincke. Petele alergice cresc în timp. Cele mici se pot contopi în altele mari.
Citeste si...
Vitex Agnus Castus beneficii și efecte secundare

Simptome similare pot apărea în cazul alergiilor la proteine, frig sau praf sau mușcături de insecte.

dermatita

Cauze și factori de risc

Medicina modernă nu oferă cauzele exacte ale alergiilor la adulți și copii. Rolul principal în mecanismul apariției sale este atribuit geneticii. Daca unul dintre părinți o are, atunci copilul o va avea cu o probabilitate de 30%, daca ambii o au, cu o probabilitate de 70%. Se pot dezvolta alergii severe în timpul sarcinii din cauza scăderii imunității.

Medicii citează doar factori de risc care declanșează procesul patologic. Astfel de factori includ:

  • dieta dezechilibrata;
  • stres sever;
  • consumul excesiv de droguri;
  • ecologie nefavorabilă;
  • infecții frecvente ale tractului respirator: amigdalita, bronșită, rinită;
  • prezența unor cantități mari de alergeni de uz casnic;
  • hrănirea artificială, inclusiv transferul prematur la aceasta.

Dacă luați măsuri împotriva factorilor de risc, puteți reduce riscul de a dezvolta reacții alergice.

Complicații

La copii și adulți, simptomele alergiei pot provoca complicații multiple. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt:

  • șoc anafilactic;
  • insuficiență vasculară acută;
  • convulsii;
  • greață și amețeli;
  • angioedem.

În cazuri severe, șocul anafilactic și edemul Quincke pot fi fatale. În dermatita atopică, pe fondul alergiilor cutanate, se alătură adesea și alte boli ale pielii, inclusiv micoza și herpesul.

Când simptomele sunt la ochi, se poate dezvolta hipertrofie corneeană din cauza frecării frecvente a acestora. Limitează viziunea unei persoane. Aproximativ jumătate dintre copiii care au suferit de alergii cutanate în copilărie pot dezvolta astm bronșic la vârsta adultă.

Când să vizitezi un medic?

Dacă aveți simptome de alergie, ar trebui să consultați un alergolog. Nu ignorați semnele sale, deoarece o reacție alergică poate provoca complicații grave. Dacă simptomele au fost observate mai mult de o lună sau apar în mod regulat, este necesară o vizită la un specialist.

Citeste si...
Cremă naturală pentru eczeme și psoriazis. Această cremă și-a dovedit eficiența!

Diagnosticarea alergiilor la adulți și copii

În primul rând, medicul se bazează pe semnele de diagnostic ale alergiilor pe față și alte zone, precum și pe membranele mucoase. De asemenea, sunt luate în considerare plângerile subiective ale pacientului. Pentru a confirma diagnosticul, se efectuează:

  • analiza alergenilor. Testele sunt efectuate în stadiul de remisie. Pentru a face acest lucru, se aplică pe piele o picătură dintr-o soluție cu o cantitate mică de alergen, după care reacția este monitorizată;
  • test de sânge pentru alergii. Modificări sunt, de asemenea, observate în sânge: o creștere a eozinofilelor, imunoglobulinelor E;
    analiza pentru anticorpi specifici, de exemplu, la o boală parazitară, o infecție sau praf.

Tratament

Principalul tratament pentru alergii este să urmezi o dietă specială. Acesta este ceea ce vă permite să scăpați de simptomele neplăcute și să minimizați riscul de recidivă. O dietă pentru alergii este respectată pe viață, deoarece această boală este cronică. Necesită excluderea completă din alimentație a acelor alimente care provoacă apariția simptomelor sale. Există 2 tipuri de dietă:

alergen

  • specifică. Este prescrisă pacienților la care au fost identificați alergeni în laborator, de exemplu, lapte, ouă, proteine, ciocolată etc. – aici dieta va fi individuală pentru fiecare persoană;
  • nespecifică. Se prescrie atunci când nu a fost identificat un anumit alergen. Deoarece provocatorul simptomelor nu este găsit, toți potențialii provocatori de alergii alimentare trebuie excluși din dietă.

La o dietă nespecifică, pacientului i se recomandă suplimentar să țină un jurnal alimentar. Este necesar să se înregistreze alimentele consumate zilnic și reacția care apare la aceasta. În acest fel, pacientul va putea identifica treptat alergenii alimentari pe cont propriu.

Citeste si...
Este adevărat că frigul din apartament ne ajută să trăim mai mult?

În plus, astăzi sunt practicate și alte metode de tratament:

  • iradiere intravenoasă cu laser a sângelui. Oferă efecte imunoîntăritoare și antiinflamatorii;
  • imunoterapie specifică alergenilor. În organism este introdus un alergen, a cărui doză este crescută treptat pentru a reduce sensibilitatea organismului la acesta.

Medicamente

În perioada acută a reacțiilor alergice, pacientului i se prescriu medicamente farmacologice. Practic, acestea sunt medicamente cu actiune antihistaminica. În cazurile ușoare, acestea sunt prescrise sub formă de tablete, iar în cazurile mai severe, sub formă de injecție, care se distinge printr-un efect mai rapid.

Medicamentele pentru alergii pot fi, de asemenea, utilizate o singură dată când o persoană a mâncat accidental un alergen alimentar. Acest lucru va ajuta la ameliorarea simptomelor bolii. Remediile pentru alergii includ si diverse spray-uri nazale cu efect vasoconstrictor. Ele ajută la reducerea umflăturilor mucoasei și scapă de congestie. Dar pentru a evita dependența, acestea pot fi folosite nu mai mult de 5-7 zile.

În cazurile severe, se folosesc corticosteroizi hormonali. Un efect bun este dat de adsorbanții care leagă și elimină toxinele și alergenii din organism, ceea ce reduce severitatea unei reacții alergice.

Remedii naturale

Discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea remediilor casnice pentru alergii. În caz contrar, nu poți decât să agravezi situația și să agravezi simptomele. La domiciliu, următoarele instrumente sunt utilizate pe scară largă:

  • soluție salină sau apă de mare pentru spălarea nasului. Ajută cu febra fânului;
  • ulei esențial de piper. Poate fi folosit pentru aplicare locală, dar numai după diluare. De asemenea, este utilă inhalarea vaporilor de ulei, mai ales în cazul astmului bronșic;
  • inhalare peste apă fierbinte. Ajută la ușurarea respirației și la curățarea mucusului din nas. În apă pot fi adăugate uleiuri esențiale sau infuzii de plante. Deosebit de preferat este uleiul esențial de eucalipt, care are un efect antibacterian și antiinflamator.
Citeste si...
Intoleranța la lactoză: cauze, simptome, tratament

Mituri și concepții greșite periculoase în tratamentul alergiilor

Unul dintre miturile comune este că, dacă încalci regulile de tratare a alergiilor o dată și mănânci un produs alergenic, atunci reacția la acesta nu va apărea, iar dacă îl mănânci des, se va acumula și se va manifesta. De fapt, se va întâmpla de fiecare dată. De aceea, contactul cu alergenul trebuie exclus complet.

Prevenirea alergiilor

Respectarea regulilor de prevenire este relevantă pentru cei care sunt expuși riscului de a dezvolta reacții alergice. Principalele măsuri preventive includ:

  • respectarea unei vieți hipoalergenice cu contact limitat cu alergenii, ventilație regulată și reducerea substanțelor chimice de uz casnic,
  • aderarea la o dietă hipoalergenică care exclude alergenii alimentari,
  • reducerea contactului cu animalele,
  • utilizarea măștilor respiratorii în perioada de înflorire a plantelor.

Articolele de pe acest site au rol informativ! Daca aveti o problema de ordin medical, va rugam sa va adresati unui specialist!

Lasă un răspuns